We zijn dagelijks bezig met onze e-mail. Zakelijk en privé én vaak met overlap. Op het werk tussendoor even een privé e-mail lezen en thuis toch nog die zakelijke e-mail beantwoorden, voor velen van ons is dat dagelijkse kost.
Dat weet de cybercrimineel ook en één van de tools die hij gebruikt is het versturen van phishingmails. Op deze manier probeert hij toegang te krijgen tot persoonsgegevens en systemen om aan de haal te gaan met uw kostbare gegevens. En dát wilt u voorkomen. Maar is zo’n phishingmail te herkennen? Wij geven u vijf tips.
Tip 1: Kijk altijd kritisch naar de afzender
En dan niet alleen naar de naam die de voorvertoning van uw e-mailprogramma laat zien, maar naar het hele e-mailadres van de afzender. Wees daarbij kritisch! Soms voegen ze een extra teken of cijfer toe, waardoor u al snel geneigd bent het e-mailadres als authentiek te beschouwen.
Tip 2: Open niet klakkeloos de bijlage
Bekijk deze goed voordat u hem opent. Vraag uzelf daarbij af of de afzender u heeft toegezegd een bijlage te sturen. Verwacht u deze niet of is de afzender al twijfelachtig? Dan is het verstandig om de bijlage niet te openen, want de kans is groot dat deze malware – specifieke software om bijvoorbeeld uw inloggegevens te ontfutselen – bevat.
Tip 3: Controleer links voordat u klikt
U ziet een streep onder een woord en uw muis beweegt al automatisch naar deze plek… Maar klik niet! Controleer eerst waar deze link u naartoe stuurt. Hoe? Ga er met uw muis op staan en u ziet onderaan in uw beeldscherm het volledige webadres verschijnen. Herkent u de site? Dan is de kans groot dat er niets aan de hand is. Is het een onbekend adres of een verkorte URL? Dan is de kans groot dat het om een phishingmail gaat.
Tip 4: Ga niet direct op het verzoek van de afzender in
Zoals het klikken op een link of openen van een bijlage, maar ook als ineens naar uw persoonlijke gegevens gevraagd wordt. Denk eerst goed na. Ontvangt u een verzoek om een bedrag over te maken? Vraag uzelf dan af of u wel een openstaande factuur heeft staan, voordat u klakkeloos betaalt.
Tip 5: Klopt de inhoud?
Of staat deze bol van de spelfouten? Een fout maken is natuurlijk menselijk, maar u mag er vanuit gaat dat uw bank deze fouten niet maakt in hun communicatie. Kijk daarbij ook naar de opmaak. Valt u iets op? Is de huisstijl ineens anders, klopt het lettertype wel, zijn de afbeeldingen onscherp of staat het logo op een nieuwe plek? Wees dan extra alert en controleer de e-mail ook op bovenstaande punten.
Met onze vijf tips bent u al een heel eind op weg naar veilig e-mailen. Heeft u twijfels of hier nog vragen over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag meer!
Gratis Cyber Security Scan t.w.v. € 299,-
Wil je weten of jouw bedrijf voldoende beveiligd is tegen cybercriminaliteit? Vraag dan nu gratis de Cyber Security Scan aan t.w.v. € 299-. Deze bieden we tijdelijk aan een beperkt aantal bedrijven aan. Zodat je zeker weet dat je bedrijf en gegevens optimaal beveiligd zijn.
Meer info hierover vind je op deze pagina: www.daemen-ict.nl/scan